Wetenswaardigheden over aquarium en terrarium techniek

Op deze pagina's willen wij u iets vertellen over aquarium en terrarium techniek.

Aquaria staan al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in onze huiskamers, maar het houden van vissen gaat veel verder terug in de geschiedenis. Vissen werden om diverse redenen gehouden, maar meestal voor de voedsel voorziening. Dieren werden ondergebracht in grote vaten, vijvers of wat men maar ter beschikking had. Pas veel later is het verzorgen en kweken van vissen, met name (goud)karpers in China tot grote hoogte gebracht. Tegenwoordig zien wij goudvissen en koi al alle maten en kleuren.

Vanaf het midden van de vorige eeuw, toen elektriciteit algemeen beschikbaar kwam, was men ook in ons land in staat om vissen, en met name tropische soorten, te verzorgen en te kweken. De natuur heeft het geweten. Op dit moment staan meer vissen op de CITES lijst als nooit tevoren. Om die reden is men heden ten dage bijzonder geïnteresseerd in het succesvol kweken van die soorten, die wegens de bedreiging van het voortbestaan, niet meer uit de vrije natuur gehaald mogen worden.

Niet iedereen is echter expert in het houden en vermeerderen van exotische en bedreigde vissoorten (en ook planten; daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde). Men is vaak meer geïnteresseerd in het verzorgen van vissen en planten in een show aquarium. Het moet er mooi, verzorgd en esthetisch uitzien. En daar beginnen vaak de problemen. Men ziet ergens een schitterende bak, bij vrienden, op televisie of waar dan ook, en het besluit wordt genomen: "Dat wil ik ook!" Er wordt een aquarium aangeschaft en niet gehinderd door enige vorm van kennis of ervaring gaat het water en wat zand erin, de planten moeten tenslotte toch ook groeien, en er worden wat visjes uit de dierenwinkel in gekieperd. Tja.... men vind het dan vreemd dat het zo gewenste prachtstuk in het interieur toch niet zo mooi is als men zich dat had voorgesteld, en tot overmaat van ramp gaan eerst de planten langzaam dood, en de vissen zwemmen ook niet helemaal meer als de bedoeling is.... En die aardige verkopen had nog wel verteld dat deze vissen makkelijk te houden zijn, en dat ze de planten niet kapot maken.... Goede raad is duur.....

Of toch niet?

Al snel nadat de eerste aquariums in onze huizen verschenen had men in de gaten dat vissen verzorgen toch meer is dan een bak met water, wat plantjes en enkele visjes. Men ging zich verenigen om zodoende kennis en ervaring uit te wisselen, en om elkaar te behoeden voor ernstige problemen, althans, deze voor te zijn. En een van deze aquariumverenigingen zijn wij. AV Betta Splendens in Almelo; sinds 1953!

Op deze website willen wij u ervan overtuigen dat het nog steeds een goed idee is om lid te worden.

Wij wensen u veel plezier met het uitoefenen van uw hobby!

Over de bronnen: Veel van de artikelen over techniek komen uit andere bronnen. Deze worden onder het artikel getoond.