Planten

1. Java mos

Van alle mos soorten is Java Mos een van de bekendste. Veel voorkomend in aquaria en geliefd vanwege zijn minimale onderhoudsvereisten. Java mos staat bekend als een mos wat moeilijk is uit te roeien, snel groeit en als het eenmaal in je aquarium zit er moeilijk weer uit te krijgen is.

Java Mos
Foto: Neal Macleod

Java mos kun je het beste bevestigen aan een stuk steen of hout, aangezien het de neiging heeft om door het aquarium te zweven. Hierdoor krijgt het niet de kans om zich te verplaatsen en zal het via het oppervlak waaraan het bevestigd is verder groeien.

Java mos
Foto: Apex

Java mos heeft van nature een pluizig uiterlijk en ziet hierdoor er vaak natuurlijk of zelfs rommelig uit. Wanneer het mos voldoende licht krijgt zal het compact groeien. Als dit niet het geval is zal het vooral uit lange slierten bestaan met kleine “blaadjes”.

2. Christmas mos

Christmas mos (Kerstmis mos) is ook een geliefde mos soort in de hobby. De tegenhanger van Java mos. Dit mos is ideaal voor de aquariaan die een dicht groeiend mos zoekt.Chrismas mosNet als Java mos is ook deze mos soort niet veeleisend. Het zal groeien onder ongeveer alle licht omstandigheden. Wil je echter een mooi compact groeiend mos,  wat een compleet andere textuur geeft, dan heb je een krachtige verlichting nodig.

Wanneer je deze verlichting niet hebt groeit het nog steeds prima, maar zal de compacte groei vervangen worden voor een mosgroei in de vorm van een kerstboom. mosNet als andere mossen is het aan te raden om ook dit mos vast te maken aan een stuk hout of steen. Je kunt hiervoor gebruik maken van hardscape katoen, visdraad of aquarium lijm. Wanneer het mos niet vast gemaakt is krijgt het net zo’n wild uiterlijk als java mos.

3. Anubias Nana

De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden. De oorsprong van de plant vind zich in Afrika waar de plant zowel in moerasachtige gebieden als in rivieren groeit. Het is een epiphyte plant waardoor het altijd op een stuk steen of hout vastgemaakt moet worden.

Anubias Nana
Foto: Filipe Oliveira

Van de hele Anubias soort is momenteel Anubias Nana een van de populairste. Dit omdat het een dwergvorm is die in bijna elk aquarium past. Of je nu een nano bakje van 20 liter hebt of een aquarium van 300 liter. In ieder aquarium kan Anubias nana zijn plek vinden. Het is een trage groeier waarbij alg groei op de bladeren een probleem kan blijven. Wanneer de plant goed verzorgt wordt kunnen de bladeren jaren oud worden en kun je heel lang genieten met minimale inspanning.

Anubias Nana
Foto: Quihong

Als klap op de vuurpijl kan deze plant bloemen onderwater krijgen.

4. Staurogyne repens

Staurogyne repens is een plant die veel aquarianen van uiterlijk wel herkennen maar de naam niet weten. Het is een fris groen plantje dat bekend staat om zijn compacte groei en zijn aanpasbaarheid aan omstandigheden. De plant vind zijn oorsprong in de Amazone waar het op de stenen groeit.

Staurogyne Repens
Foto: Viktor Lantos

Vaak wordt gezegd dat deze plant middelmatige tot goede verlichting nodig heeft en dit is waar. Echter de plant kan ook groeien onder lagere verlichting,  alleen langzamer. De plant zelf wordt in vele gevallen in de bovenwater vorm aangeleverd. Wanneer je de langste stelen afknipt en herplant zal de plant de onderwater vorm aannemen en horizontaal verder groeien. Gaat de plant toch de lucht in? Houd dit proces vol en binnen een korte tijd kun je genieten van een mooi dicht bos Staurogyne repens. Een mooi groen wonder op de voorgrond van je aquarium.

Staurogyne repens
Foto: Christopher Sawyer

5. Naaldgras (Eleocharis parvulus)

Naaldgras is een bekend plantje in zowel de aquarium wereld, als bij aquascapers. De plant staat bekend als een makkelijke groeier en kan gebruikt worden voor het leveren van mooie en natuurlijke contrasten. Net als gras wat we in de tuin vinden, groeit het in een aquarium ook overal tussendoor. Hierdoor krijg je leuke effecten wanneer het tussen de kieren van het hardscape door kruipt.

Eleocharis parvulus
Foto: Aquasabi

Naaldgras heeft even de tijd nodig wanneer het net geplant is in het aquarium. Maar als het eenmaal zijn plaats heeft gevonden, zul je al snel zien dat het alle kanten op schiet. Door middel van uitlopers vormt naaldgras uiteindelijk een tapijt van groen wat vooral bovenop een donker aquasoil er mooi uitziet.Eleocharis parvulusNaaldgras groeit het beste wanneer het direct in het licht staat. Sterke verlichting is geen “must-have”, maar zet de plant niet in de schaduw.

6. Java varens

Net als de meeste epifyten stellen ook Javavarens weinig eisen aan het aquarium. Het groeit goed onder bijna iedere lichtintensiteit, echter gaat zijn voorkeur uit naar midden tot laag licht. Het is de ideale achtergrond plant en laat duidelijk weten als er iets mis is. Zwarte plekken geven aan dat de plant meer stikstof nodig heeft en transparante plekken op de bladeren betekenen dat de plant te veel licht krijgt.Java varenHet is een langzame groeier maar is behoorlijk sterk. In tegenstelling tot de meeste aquariumplanten vermenigvuldigt deze plant zich niet met uitlopers. Het bevat kleine zwarte stippen onder de bladeren die door menig aquariaan worden verward met slakken eitjes. Echter zijn dit Sporangia, het voortplantingsorgaan vann de varens. Dit type van voortplanten zien we ook terug bij bijvoorbeeld mossen, algen en schimmels. Na verloop van tijd zul je dus kleine varentjes onder de bladeren van deze plant terug vinden.

Java varen
Foto: Jonathan Howard

Het gemiddelde blad van een Javavaren wordt 35cm lang en 15cm breed. Hierdoor is het een ideale achtergrond bedekker.

7. Sagittaria Subulata

Dit plantjes uit Zuid-Amerika doet denken aan een dik soort gras. Het is een ideale weinig eisende plant die snel groeit en korte uitlopers heeft. Hierdoor wordt er al snel een compact bos gecreëerd zonder er heel veel moeite voor te hoeven doen.Sagittaria SubulataGemiddeld groeit dit plantje circa 5 cm hoog, echter wanneer dit plantje het naar zijn zin krijgt in het aquarium wil hij tot maximaal 50 cm hoog groeien. Om deze reden is het verstandig hem niet direct voor het raam neer te zetten maar meer richting het midden. Verder zul je weinig omkijk hebben naar deze plant.Sagittaria SubulataSagittaria Subulata kan een steel naar het wateroppervlak laten gaan waaruit kleine witte bloemetjes groeien. Leuk voor de aquascapers met een open aquarium.

Sagittaria Subulata
Foto: Adil Chaouki

8. Helanthium Tenellum Green

Deze plant stond vroeger bekend als Echinodorus Tenellus Green, hierdoor is er soms verwarring om welke plant het nu gaat.helanthium tenellum 'green'Net als Sagittaria Subulata is Helanthium Tenellum Green een op gras lijkend plantje. In tegenstelling tot de vorige plant is dit echter een redelijk langzame groeier. De plant wordt circa 5-10 cm hoog en wanneer het op een voedzame bodem wordt geplaatst met goede verlichting zal het een tapijt achtig effect geven. Ideaal voor het creëren van bosjes.

9. Ludwigia Repens ‘Rubin’

Rood, of je nu een beginnende aquariaan bent of een expert, we willen altijd graag iets roods in ons aquarium. Helaas zijn de meeste rode planten vrij lastig goed te houden in een aquarium. Deze Ludwigia variant uit Noord-Amerika lijkt er echter minder last van te hebben.Ludwigia Repens RubinDe plant komt meestal geleverd met donkergroene tot orange rode bladeren. Ook is de stengel rood van kleur, de pant is meteen aanwezig. De steel kan 20 tot 50 cm lang worden en de bladeren kunnen 4 tot 6 cm in lengte groeien. Wanneer de plant dicht op elkaar geplant wordt krijg je het mooiste effect. Het snoeien van deze plant is essentieel voor het maken van een mooi bos.Ludwigia Repens RubinDe plant stelt zo goed als geen eisen, echter wanneer de verlichting sterk is zullen de bladeren intenser rood kleuren. Wanneer de verlichting zwak is zullen de onderste bladeren in verloop van tijd afsterven.

10. Marsilea Hirsuta

Dit is een plantje dat hetzelfde soort uiterlijk draagt als de welbekende Glossostigma soort. Marsilea Hirsuta komt van oorsprong uit Australië en heeft in de bovenwater vorm wat weg van mini klaver. Wanneer de plant overgaat naar zijn onderwater vorm zullen deze bladeren veranderen in 1,2,3 of 4 bladerige plantjes. De plant groeit redelijk snel en verplaatst zich door het aquarium door middel van uitlopers.

Marsilea Hirsuta
Foto: GreenInk

Wanneer de plant het naar zijn zin heeft zul je al snel zien dat je een mooi tapijt krijg van groen in verschillende hoogtes. De gemiddelde hoogte bedraagt tussen de 2 en 10 cm afhankelijk van de hoeveelheid licht beschikbaar. De plant groeit prima in laag belichte aquaria en co2 is geen “must have”, maar helpt wel om de plant nog dichter te laten groeien.

Marsilea Hirsuta
Foto: Green Aqua

Wil je een wild/natuurlijk uitziend groen tapijt in je aquarium dan zou dit de plant voor jou kunnen zijn.

Dieren

Kleine aquariumbewoners brengen een aquascape tot leven

Kleine aquariumbewoners zijn het meest geschikt om te leven in de wereld van aquascaping. Eerder vertelden we dat (grotere) aquariumbewoners de biotoop van een aquascape door vuilproductie verstoren. De volgende bewoners – tussen de 2 en 5 centimeter – zijn aquascape approved.

  • Vuurgarnalen en garnalen zijn perfect voor een mooie aquascape dynamiek
  • Kardinaaltetra’s geven met hun neon uiterlijk de aquascape een funky twist
  • Guppy’s bestaan in alle kleuren. Altijd dus een kleur die bij jouw aquascape past.
  • Vuurzalmpjes zwemmen in een school. Leuk als kleurrijke ‘bal’ in de aquascape.

Tip: sommige aquariumvissen stellen eisen aan de aquariumplanten- en inrichting. Check voordat je aquariumbewoners toevoegt welke eisen de bewoners hebben.

Boraras Brigittae is één van de kleinste aquariumvisjes die je kunt houden in een tropisch aquarium. Door zijn formaat wordt er vaak over hem heen gekeken. Maar wanneer juist gebruikt kan deze vis een aquascape een compleet nieuwe dimensie geven.naam Boraras Brigittae

NL-Naam Boraras Brigittae, Rasbora Brigittae

Oorsprong Indonesië, Borneo

lengte 1,5 – 2,0 cm

Boraras Maculatus is net iets groter dan Boraras Brigittae maar nog altijd een leuke Nano visje. Masulatus is hiermee ook een ideale vis voor bijvoorbeeld kleine biotoop aquaria. Door zijn volle rode kleur krijg je een prachtig effect in aquaria waarin het tannin gehalte hoog is.

naam Boraras Maculatus

NL-Naam Dwerg rasbora

Oorsprong Indonesië, Borneo

lengte 2,2 – 2,5 cm

vuurgarnalen of rode sakura garnalen

Deze garnaal kan overleven in de meeste waterwaardes. Dit is ook de reden dat vuurgarnalen (de laagste gradatie) worden aangeraden aan nieuwelingen in de hobby. Dankzij hun weerstand tegen verschillende aquarium omstandigheden en de snelheid van voortplanten is het makkelijker om van fouten te leren. Je wilt deze fouten namelijk niet maken als je overstapt naar de duurdere garnalen in de hobby.

Neocaridina heteropoda - Vuurgarnaal

Bron: http://aquascapen.nl/